Het kopen van een woning als investering is een van de bete investeringen die je kunt doen. Zo kun je een huis kopen in de alpen om deze in de zomer- én wintermaanden te kunnen verhuren. De aankoop is echter een flinke stap en daarom is het belangrijk om stap voor stap te controleren wat je wil. Bekijk onze tips voor een kickstart van jouw investering in een woning in het buitenland. 

Zoek een goede vastgoedbeheerder en laat ze hun werk doen

Een vastgoedbeheer is essentieel voor een goed onderhoud en controle op jouw woning als deze verhuurd wordt. De beheerders kunnen je helpen met doorlopend advies en helpen je de best mogelijke waarde uit je woning te halen. Ze zullen je bijvoorbeeld inlichten als ze denken dat een huurverhoging toegepast zou moeten worden. 

Overzicht in je rechten en verantwoordelijkheden

De beheerder moet je advies kunnen geven over het eigendomsrecht, je rechten en verantwoordelijkheden als verhuurder – en tegelijkertijd natuurlijk ook die van de huurder. Zij zorgen ook voor eventuele onderhoudsproblemen. Alle gemaakte kosten moet de beheerder van tevoren met je afspreken. De vastgoedbeheerder helpt je ook bij het vinden van de juiste huurder en zorgt ervoor dat hij of zij de huur op tijd betaalt. 

Controleer het bouwjaar en de staat van de woning en de voorzieningen

Laat bij het kopen van een woning – net zoals bij je eigen woning – een professionele bouwkundige keuring doen. In aanvulling daarom dien je ieder jaar een controle uit te voeren om dezelfde reden: je wilt een goed onderhouden pand, zonder mankementen. Het is ook verstandig om gebruik te maken van een gekwalificeerde vakman die bevoegd is om het werk uit te voeren.

Een opknapwoning voor een hoger rendement, maar let op!

Het is niet altijd een slechte zaak om een woning te kopen die niet in topconditie is, omdat je de kans krijgt om de waarde van de woning te verbeteren door deze op te knappen en dit kan het rendement verhogen voor zowel de kapitaalgroei als de huurinkomsten. Overweeg dan wel altijd de kosten ten opzichte van de baten.