bb het gast huis

Wat je van analoge fotografie kunt leren

Geplaatst op

Net als schilderen is fotografie een ruimtelijke kunst. Tenminste dat kan het zijn wanneer je met aandacht bezig bent om je skills te ontwikkelen. In deze blog vertellen we je wat je kunt leren van analoge fotografie. 

Rust nemen 

Er is een belangrijke voorwaarde verbonden met fotografie, namelijk het rustig de tijd nemen om je onderwerp te leren kennen. Je moet ook vertrouwd raken met de specifieke camera. Hoe reageert deze en wat zijn de resultaten in termen van de concrete foto? Neem je tijd en focus. Dat zijn dingen die je ook in de rest van je leven kunt gebruiken. 

Creatief denken

Voor mensen die alleen bezig zijn met cijfers hebben soms moeite om dit los te laten en zich te begeven in de wereld van de creatie. Met het creatieve denken binnen de fotografie, zal ook de ontwikkeling van het creatieve denken op andere terreinen van het leven toe kunnen nemen. 

Samen iets doen

Wanneer je een cursus doet of met een vriend of vriendin eropuit trekt om foto´s te maken (fotoboek maken), dan schept dit een band en een herinnering voor later. De creatieve handelingen zorgen dat je deze gebeurtenis goed herinnert en erop terug kunt kijken. Zeker als de beste kiekjes goed bewaard op een mooie manier, zoals een fotoboek en niet op een laptop laat staan waar niemand ze ooit ziet. 

Analoog als directe link met de realiteit

Hoewel er in de analoge wereld ruimte bestaat voor manipulatie, is het zo dat deze toch dichter bij de werkelijkheid licht. Waar de digitale fotografie ons eerder een simulacrum (een hyperrealiteit die niet bestaat, denk bijvoorbeeld aan de onnatuurlijk dunne modellen op magazines, soms zelfs zonder knieën) voorschotelt, is het analoge eerlijker als het gaat om fotografie. Mensen roemen de imperfecte beelden die je met analoge instrumenten als de analoge camera kunt bereiken. Ga je voor sfeer en topfoto´s, dan is de analoge camera een goed startpunt. Digitale fotografie is een calculatie van de realiteit, 0101, terwijl het celluloid van de analoge fotografie de lichtweerkaatsing van de realiteit vangt. Wanneer we naar de betekenis van het woord fotografie kijken, dan is dit vertaald uit het Grieks: schrijven met licht. Je zou dus kunnen betogen dat de analoge variant de echte fotografie is.

Gerelateerde berichten

Wat heb ik aan een akoestisch plafond?

Veel mensen vragen zich af wat ze hebben aan een akoestisch plafond. Het klinkt een beetje vreemd en onbekend. Wat doet zo’n plafond nu...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat interessante ideeën zijn als het gaat over uitgaan.

Contactgegevens

Via info @ bb-hetgasthuis.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden